İsrail, Lübnan’da ilerliyor: Tanklar taarruza katıldı

İsrail’in Salı günü yaptığı açıklamada, Lübnan’da kamuoyuna duyurulan birinci kara operasyonunda komando ve paraşütçü birliklerinin hududu geçtiğini söyledi. Hizbullah güçleri, Lübnan sonu içerisinde İsrail güçleriyle çatıştıklarını teyit etti.

Ordu, İsrail Özel Kuvvetleri’nin aylardır hudut ötesindeki Hizbullah maksatlarına yönelik kara operasyonları düzenlediğini ve bu operasyonlar sırasında meskenlerin altındaki tünelleri ve silah zulalarını ortaya çıkardığını söyledi.

Golani Tugayı, 188. Zırhlı Tugay ve 6. Piyade Tugayı’nı da içeren 36. Tümen’den piyade ve zırhlı birliklerin taarruza eklenmesi, operasyonun hudutlu komando baskınlarının ötesine geçtiğini gösteriyor.

Halihazırda Gazze’de Hamas’la çaba eden İsrail, Hizbullah’la olan çatışmasında güney Lübnan’daki varlığını güçlendiriyor. İsrail, başlattığı kara taarruzunun Lübnan’a yönelik tam teşekküllü bir harekat olmadığının altını çiziyor. Ordu, Lübnan’ın büyük kentlerini kara harekatı kapsamına almayacağını belirtiyor.

ORTA DOĞU SAVAŞA MI GİDİYOR?

Taarruzdan evvel İsrail, Lübnan’ın başşehri Beyrut’u tekraren füzelerle vurdu. İsrail’in Beyrut’a geçen hafta Cuma günü düzenlediği taarruzlar sonucu Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 70’ten fazla siville birlikte öldü.

İsrail’in başlattığı kara harekatı, dünyanın en değerli petrol üreticisi ülkelerini barındıran Orta Doğu’yu savaşa sürüklendiği fikrini destekliyor. Hasan Nasrallah’ın mevti sonrası İran’ın başlattığı “Gerçek Vaat 2” saldırısı sonrası ABD’nin de savaşa müdahil olma ihtimali, bölgedeki gerginliğin daha da tırmanmasına sebep oluyor.

ABD, İran’ın iki saldırısı boyunca İsrail’e gelen füzelerin imha edilmesi için askeri takviye vermişti. İsrail’i İran’dan gelecek füze saldırısı konusunda evvelden uyaran Beyaz Saray, açıklamasında “İran’dan İsrail’e yönelik direkt bir askeri atak, İran için ağır sonuçlar doğuracaktır” tabirleriyle İran’ı uyardı. 

Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin ateşkes davetlerine karşın İsrail ile Lübnan Hizbullahı ortasındaki çatışmalar Çarşamba günü de devam etti.

İsrail, İran takviyeli kümenin kalesi olan Beyrut’un güney banliyölerine yönelik bombardımanını yenileyerek, kümeye ilişkin olduğunu söylediği gayelere karşı en az on başka hava saldırısı düzenledi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir