Fransa: Elimizdeki bilgilere göre Hizbullah lideri Nasrallah öldü

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in dün Lübnan’ın başşehri Beyrut’a düzenlediği hava taarruzunda öldürdüğünü argüman ettiği Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah hakkında açıklama yaptı. Hizbullah, Nasrallah’ın durumu hakkında şimdi açıklama yapmazken, Fransa Dışişleri Bakanlığı, Nasrallah’ın ‘gerçekten öldüğünü’ söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına nazaran, Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Elimizdeki bilgiye nazaran, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah sahiden öldü” dedi. Açıklamada, Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın tansiyon ve çatışmanın tırmanmasını engellemek için bölgedeki ve Lübnan’daki ortaklarla temas halinde olduğu belirtildi.

IRAK’TAN İSRAİL’İN AKINLARINA KINAMA

İsrail’in Lübnan’a ataklarının akabinde Irak’tan da açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, İsrail’in akınlarını kınayarak bunun durdurulması için memleketler arası topluma davette bulundu. Irak Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya nazaran, “Yüzlerce vatandaşın vefatına ve yaralanmasına yol açan kardeş Lübnan’a yönelik saldırıyı en güçlü tabirlerle kınıyoruz” diyen Reşid, “Bu taarruzlar, bölgedeki güvenlik ve istikrara gerçek bir tehdit oluşturan tehlikeli bir gelişmedir” tabirlerini kullandı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına nazaran, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, ülkesinin Lübnan ve Filistin’deki kardeşlerinin yanında durduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “İki kardeş halkla (Lübnan ve Filistin) tam dayanışmanın güçlendirilmesi davetinde. bulunuyoruz. Milletlerarası topluma da sivillere yönelik katliamların önlenmesi için türel ve ahlaki sorumluluklarını üstlenmesi ve savaşın durdurulması için süratli ve tesirli efor göstermesi istikametindeki davetimizi da yineliyoruz.”

Ne olmuştu?

Hizbullah’la 8 Ekim’den beri karşılıklı taarruzlara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan’ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan makamlarına nazaran, şiddetlenen hava hücumlarında en az 783 kişi ölürken, bombardıman nedeniyle ülke içerisinde 150 bine yakın kişi yerinden oldu.

İsrail ordusu, Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesine gece gerçekleştirdiği hava atağında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ı öldürdüklerini tez etti. Hizbullah ise Nasrallah’ın öldürüldüğü istikametindeki argümanlara ait sessizliğini koruyor. Lübnan Sıhhat Bakanlığı’ndan Beyrut’a düzenlenen hava taarruzuyla ilgili yapılan açıklamada, son taarruzlarda altı kişinin hayatını kaybettiği ve 91 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir